60 crèdits
Crèdit 35,34 €
(2024/2025)
25 places
(2024/2025)
Les últimes actualitzacions dels codis aplicables en edificació sobre aspectes energètics en l'edificació busquen assegurar que el confort dels ocupants s'aconseguisca amb un ús racional de l'energia. Aquests aspectes tenen una gran importància tant en obra nova com en rehabilitació d'edificis, atès l'impacte en la sostenibilitat del sector de la construcció i la necessitat de reducció d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle. L'impuls i el foment per les administracions de la rehabilitació d'habitatges és una realitat que està generant un volum important d'obres de rehabilitació. A Espanya, per exemple, el 80?% del parc edificat té més de vint anys; es tracta del parc immobiliari més envellit d'Europa, fet que crea una gran demanda de professionals en aquest sector d'especialització.
El Màster Universitari en Rehabilitació i Sostenibilitat en Edificació pretén donar resposta a la demanda de professionals del sector de la construcció, l'edificació i l'arquitectura especialitzats en la rehabilitació integral d'edificis. En el mercat actual es requereixen tècnics amb coneixements i instruments d'avantguarda en tècniques de rehabilitació, materials i processos que garantisquen l'eficiència energètica, l'estabilitat constructiva i estructural, per a garantir la sostenibilitat de tot el procés i permetre un ordenat i eficaç manteniment de l'edificació.
Aquest màster no s'orienta al patrimoni catalogat, sinó al parc d'habitatges construïts, altament ineficients i insostenibles. Per tant, es tracta d'un màster dirigit específicament a la rehabilitació d'habitatges i edificis contemporanis, en què els ODS i l'economia circular són referent. En el màster es pretén proporcionar al titulat formació específica en aquest àmbit d'especialització per a millorar, ampliar i complementar-ne els coneixements tècnics per a poder gestionar de manera eficaç i eficient aquest tipus d'obres.
L'objectiu principal d'aquest màster és formar professionals en l'àmbit de la rehabilitació integral d'edificis tenint en compte la sostenibilitat i l'economia circular. Aquesta especialització s'aconsegueix abordant aspectes que van des del coneixement de tècniques d'alçament, diagnòstic i avaluació de danys, fins a l'estudi i la implementació dels mètodes i tècniques d'intervenció més recents en la construcció. S'analitzaran els aspectes que promoguen la durabilitat estructural i l'optimació de les solucions constructives, per a emfasitzar especialment en l'eficiència energètica, de les instal·lacions i la sostenibilitat, aspectes essencials per a la regeneració del nostre conjunt de béns immobles. Aquest objectiu general del màster s'alinea amb el que estableixen diversos ODS (3-7-11) per a afavorir la sostenibilitat econòmica, social i ambiental.
El Grau en Arquitectura Tècnica, com a grau habilitant per a l'exercici professional d'Arquitecte Tècnic, proporciona una formació específica en l'àmbit de la direcció, gestió i construcció d'obres d'edificació. Avançar en l'especialització en aspectes relacionats amb la rehabilitació d'edificis proporcionarà a l'alumnat capacitats tècniques i destreses que li permetran gestionar de manera eficaç i eficient aquest tipus d'obres cada vegada més habituals. No obstant això, aquest màster crea oportunitats als graduats i graduades en Arquitectura Tècnica, en Fonaments de l'Arquitectura, en Enginyeria d'Obres Públiques, en Enginyeria Civil i en els graus equivalents en estar dirigit a tots aquells professionals del sector de l'edificació, l'arquitectura i la construcció.
El programa acadèmic del màster es desenvolupa en un únic curs de docència 100% presencial amb una càrrega lectiva de 60 crèdits.
Consta d'un mòdul obligatori (48 ECTS) que integra les matèries de Mètodes Experimentals en Rehabilitació, Sostenibilitat i Eficiència Energètica en Edificació, Tecnologia Constructiva en Rehabilitació, Instal·lacions en Edificació i Projectes i Gestió Tècnica. El segon i tercer mòdul, que corresponen amb l'optativitat (3 ECTS) i les pràctiques acadèmiques externes (3 ECTS), permetran realitzar una especialització en aspectes relacionats amb la gestió del projecte de rehabilitació o amb l'optimació, simulació i tractament de dades en edificació.
A més, amb les pràctiques externes, es podran aplicar els conceptes teoricopràctics adquirits en entorns reals, desenvolupar habilitats específiques, establir xarxes professionals i enriquir-ne la formació acadèmica amb experiències pràctiques en empreses del sector que siguen del seu interès.
Finalment, el mòdul que inclou el TFM, treball de recerca o d'especialització professional (6 ECTS) permetrà a l'estudiantat integrar els coneixements, alhora que consolidar les habilitats i competències adquirides.
Per al procés d'admissió al màster d'alumnat no hispanoparlant s'estableix un requisit lingüístic obligatori, en què és imprescindible presentar com a mínim un certificat B2 d'espanyol inclòs en la llista de certificats reconeguts per la CRUE i per l'Associació de Centres de Llengües en l'Ensenyament Superior (ACLES), si en el moment de realitzar l'accés a la titulació no tinguera el certificat.
Addicionalment, l'ERT hauria de comprovar manualment abans d'autoritzar una defensa de TFM que l'estudiant admès per haver acreditat en l'entrevista inicial el seu coneixement d'idioma espanyol ha presentat al centre el certificat oficial de coneixement d'idioma espanyol B2. En estudis de màster no hi ha un control automàtic d'aquest requisit en les nostres aplicacions.
Al marge del requisit anterior, no es preveu cap curs d'accés o d'anivellament, passarel·la o prerequisits d'accés.
100% presencial
Escola Tècnica Superior d'Enginyeria d'Edificació.
Departaments de Construccions Arquitectòniques, Expressió Gràfica Arquitectònica, Matemàtica Aplicada, Química i Física Aplicada.
En la majoria de les assignatures del nou màster s'inclouran seminaris impartits per professionals del sector per a oferir connexions, actualització i perspectives pràctiques, a fi d'enriquir la formació de l'estudiant i preparar-lo per al món laboral. Les visites a empreses del sector i obres reals per l'estudiantat seran fonamentals per a millorar la comprensió de la indústria, enfortir habilitats tècniques i establir connexions directes amb l'entorn laboral. En la programació del màster també s'inclourà una visita a una fira o congrés d'orientació professional perquè els alumnes tinguen les oportunitats per a establir contactes amb professionals, empreses i participants del sector, per tal de conèixer sistemes, productes, serveis i novetats en un entorn rellevant.
D'altra banda, actualment hi ha diverses càtedres actives a l'ETSEE (Càtedra Arquitectura Tècnica, Càtedra Observatori de l'Habitatge, Càtedra Bertolín) que promouen la generació de coneixement i la investigació, per la qual cosa són una altra oportunitat per als estudiants del màster en possibilitar el desenvolupament d'activitats que fomenten la transversalitat disciplinària.
També hi ha un contacte estret de la direcció del màster amb altres entitats i empreses amb les quals realitzem col·laboracions i rebem informació de les necessitats del sector. Sovint es realitzen conferències i activitats extracurriculars perquè els alumnes i professors puguen ampliar-ne els coneixements i horitzons. Hi ha línies de treball compartides i col·laboracions freqüents amb instituts públics d'investigació estatals, com ara l'Institut de Ciències de la Construcció Eduardo Torroja (IETcc-CSIC); amb instituts i centres d'investigació de la Comunitat Valenciana (Agència Valenciana de la Innovació -AVI-, Institut Interuniversitari d'Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic -IDM-, Institut Universitari d'Investigació de Ciència i Tecnologia del Formigó -ICITECH-, Centre d'investigació. Arquitectura, Patrimoni i Gestió per al Desenvolupament Sostenible -PEGASO-); amb fundacions d'interès públic sotmeses al dret privat, com és l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE); amb entitats i centres de reconegut prestigi del sector de la construcció (Fundació Laboral de la Construcció), CEVISAMA (Fira València); amb associacions del sector (Federació Valenciana d'Empresaris de la Construcció -FECEC-, Associació d'Empresaris de Selecció i Reciclatge de Residus de la Construcció i de la Indústria -ARCI-), així com amb empreses fabricadores de producte de referència, com ara SIKA, Tejas Borja, Buitec, Ubiko i empreses constructores i enginyeries, com són Bertolín, Itercon, Edicover, entre d'altres.
A més, els professors del màster tenen també col·laboracions amb les empreses del sector que incrementen el flux d'informació que permetrà mantenir el màster actualitzat, però també fomentarà les pràctiques d'empresa. A títol informatiu, l'any 2022 hi van col·laborar amb l'Escola 125 empreses en què els alumnes realitzaren 262 pràctiques.