Triar carrera universitària no sempre és fàcil. Hi ha qui ho té clar des del principi: què estudiar, en quina universitat i en quina ciutat. Però a vegades el camí no és tan directe. La nota no arriba, les circumstàncies canvien o, simplement, el que semblava bona elecció, no ho és tant. I llavors s’ha de prendre una segona decisió. I el que es veia com una ensopegada, es converteix en una oportunitat.
Laura Sánchez n’és un bon exemple. Aquest curs s'ha graduat en Comunicació Audiovisual al campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV), encara que no va ser la seua primera opció.
“Vaig començar en 2019 el Grau en Enginyeria en Disseny Industrial i Desenvolupament de Productes al campus de Vera. Em semblava interessant, però no m'entusiasmava. Després va arribar la pandèmia i ens enviaren a casa, fet que no va ajudar”.
Després de dos cursos, i d'una situació personal difícil, Laura va decidir fer un gir. “Sentia que necessitava una cosa diferent, més creativa. Em va costar explicar-ho als meus pares, però em donaren suport des del principi”.
Va canviar de carrera, de ciutat i de vida. “Ha sigut la millor decisió que he pres. El Grau en Comunicació Audiovisual del campus de Gandia és molt complet, t'obri la ment a disciplines que ni sabies que existien”.
Es penedeix de l'elecció anterior? Res d'això. “Per a mi aquells dos anys foren un aprenentatge. M’ajudaren a madurar i, sobretot, a ser conscient de què volia fer de veritat”.
Miguel de Zulueta volia estudiar Enginyeria Mecànica al campus de Vera de la UPV, perquè la seua família viu a València, però no va aconseguir entrar per nota. “No em vaig desanimar. Vaig veure que al campus d'Alcoi també s'oferia i vaig decidir provar. Vaig pensar que eixir de casa podia ser una bona experiència”.
I ho va ser. “Alcoi és una ciutat còmoda, amb tot el que necessite. El campus és més xicotet i això facilita molt l'adaptació. A classe som menys, el tracte amb el professorat és molt personal i et coneixen”.
També destaca l'ambient entre l'estudiantat. “Vaig fer amics molt prompte, tant a classe com a la residència. Estic tan a gust que no em plantege demanar el trasllat. Em quede a Alcoi”.
Per a María Llácer, el Grau en Ciències Ambientals de la Universitat Politècnica de València va ser una troballa. La seua idea inicial era estudiar Biologia, però no va aconseguir plaça.
“Vaig entrar un poc de rebot, però va ser tot un descobriment”. Durant la carrera combinà la part científica i tecnològica –biologia, química, treballs de camp i laboratori– amb formació en àrees socials, econòmiques i jurídiques. “Em va agradar molt aquella diversitat. És una titulació amb moltes eixides: pots treballar tant en contacte amb la natura com en una oficina”.
Una dècada després, María dirigeix sistemes integrats de qualitat i medi ambient a la mateixa empresa on va fer les pràctiques durant la carrera. I manté els vincles amb la seua universitat, on la conviden a donar xarrades a estudiants.
“Crec que estudiar Ciències Ambientals al campus de Gandia de la UPV ha sigut el millor que em podia haver passat”.
María Fito és una estudiant que somiava amb cursar Biotecnologia en la UPV. Tenia un expedient brillant, però aquell any la nota de tall va ser massa alta. Així que es va quedar en el Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments de la UPV.
“Vaig descobrir una carrera amb una gran varietat d'eixides i em va encantar”. Ara està estudiant el seu segon màster i vol dedicar-se a la investigació en qualitat i seguretat alimentària.
Juanjo Martín, el nuvi de María, va tenir una experiència similar. “Volia estudiar Enginyeria Aeronàutica a la UPV, però no vaig entrar”. Finalment, es matriculà en el Grau en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica a la mateixa escola. “La veritat és que la meua experiència ha sigut molt bona. Sempre m'ha agradat construir i muntar coses, i aquesta carrera ha encaixat amb mi. És molt pràctica i aplicable al dia a dia. Amb el temps, m'ha semblat fins i tot més interessant que unes altres enginyeries".
Juanjo també està estudiant un màster a la UPV i, com María, ha fet els seus primers passos en la carrera investigadora i vol quedar-se a la universitat per a continuar-la.
Segons les estadístiques, el 46% dels estudiants que fan aquests dies la preinscripció universitària no entraran en la seua primera opció de carrera. I, malgrat això, no serà un fiasco. El que a vegades sembla un problema, pot ser la millor manera de continuar avançant.
Notícies destacades