- -
UPV
 
Màster Universitari en Intel·ligència Turística Campus de Gandia, Universitat Politècnica de València

Màster Universitari en Intel·ligència Turística

60 crèdits

Crèdit 35,34 €
(2024/2025)

30 places
(2024/2025)

Introducció

El sector turístic ha sigut històricament pioner a introduir les tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC). L'aplicació integral, i integrada, en les destinacions turístiques de les tecnologies ens condueix al concepte de intel·ligència turística, entesa com la interrelació coherent i harmònica dels pilars bàsics del desenvolupament i la sostenibilitat turística, emprant i aprofitant les TIC. La intel·ligència turística significa recopilar i aprofitar les dades generades pels usuaris per a conèixer les seues motivacions i necessitats i millorar i ajustar l'oferta a la demanda de manera eficient, però sobretot per a donar suport a la presa de decisions estratègiques en una destinació i/o una empresa turístiques. La intel·ligència turística es planteja com una via excel·lent de planificació i gestió turístiques, atès que aconsegueix un desenvolupament ampli i ordenat per mitjà de la innovació, la governança, l'accessibilitat, la sostenibilitat i la connectivitat.

El desenvolupament curricular del Màster Universitari en Intel·ligència Turística (MuInTur) es basa en els principis recollits en el model de destinació turística intel·ligent (DTI) que proposa l' Institut Valencià d'Investigacions Turístiques (Invat·tur), model que ha sigut adoptat per la Secretària d'Estat de Turisme (SEGITUR). Per a la selecció de les competències del títol s'ha pres en consideració la informació que es recull en el Llibre blanc per a una nova estratègia turística de la Comunitat Valenciana, elaborat per la Universitat d'Alacant, amb la participació de gran part de l'ecosistema empresarial i acadèmic. A partir de les conclusions del Llibre blanc s'ha desenvolupat el Pla estratègic de turisme de la Comunitat Valenciana 2020-2025.

L'aplicació d'aquests conceptes als estudis superiors de turisme implica els alumnes, depositaris de la formació que en resulta, futurs professionals i prescriptors i fins i tot usuaris, els quals, amb el seu coneixement i aplicació d'aquestes tecnologies, seran els motivadors de canvis estructurals en les empreses i les destinacions turístiques. Conèixer les diferents opcions tecnològiques i l'aplicació al turisme que poden tenir és fonamental per a aquests alumnes, tant de cara a la millora de la seua formació com per les contribucions que poden aportar a aquest sector.

El sector turístic és el principal motor econòmic de la comarca de la Safor, on s'ubica el campus de l' Escola Politècnica Superior de Gandia (EPSG) de la Universitat Politècnica de València (UPV), i per tant és un entorn molt adequat per a dur a terme la proposta d'implementació del MuInTur.

Objectius

L'objectiu principal del MuInTur és la integració de solucions tecnològiques i models d'intel·ligència turística per a la recopilació de dades i l'anàlisi i interpretació d'aquestes dades, de manera que s'afavorisca la presa de decisions en una empresa o una destinació turística. De manera holística, s'hi aprofundeix en el coneixement de les principals eines tecnològiques que hi ha al servei de les empreses i administracions turístiques quant a la gestió de clients, el control de visitants, l'accés a recursos, i la promoció i comercialització de productes i destinacions turístiques. El propòsit és que els alumnes siguen capaços d'entendre i assimilar el procés integral que se segueix per a la gestió turística a través de la captura i l'explotació de les dades, i el tractament i la presentació que se'n fa per a la presa de decisions. Tot això es planteja des de la base de la gestió de la informació i l'explotació de dades pròpies obtingudes dels clients i d'altres fonts externes.

Nombre de crèdits

60 ECTS

Estructura del màster

El Màster Universitari en Intel·ligència Turística s'ha estructurat al voltant de de tres mòduls::

  • Mòdul obligatori. Aquest mòdul inclou les tres matèries obligatòries del màster:
    • Sistemes d'Informació Turístics (SIT). 12 ECTS.
    • Anàlisi de la Informació Turística (AIT). 12 ECTS.
    • Governança i Gestió Turístiques (GGT). 18 ECTS.

    L'objectiu fonamental d'aquestes tres matèries és abordar de manera integral i complementària les tecnologies, les eines i els processos que es requereixen per a poder aplicar els conceptes de la intel·ligència turística a les empreses i destinacions turístiques.

  • Mòdul de desenvolupament professional. Optatiu. Aquest mòdul pretén acostar el futur diplomat o diplomada a l'exercici professional, i aprofundir en l'adquisició de competències generals relacionades amb la pràctica professional. Consta de dues matèries:
    • Gestió de la Innovació i la Tecnologia. 4 ECTS.
    • Seminaris i Conferències. 2 ECTS.
    L'estudiant també té la possibilitat de cobrir part o la totalitat d'aquests crèdits mitjançant la realització de pràctiques externes professionalitzadores.
  • Mòdul del treball de fi de màster. Obligatori. 12 ECTS.

Dirigit a...

Es considera que els graus i les llicenciatures de la branca d'economia i ciències socials són els més adequats per a accedir a aquest màster, en particular els graus de Turisme, ADE i Doble Grau Turisme-ADE.

El grau de referència que s'ha fet servir per al disseny del pla d'estudis és el Grau de Turisme que s'imparteix a l'EPSG de la UPV. Aquest grau defineix les competències bàsiques que es requereixen per a accedir al màster. Les persones sol·licitants que posseïsquen titulacions les competències de les quals siguen diferents de les anteriors les avaluarà la Comissió Acadèmica del Màster basant-se en les matèries cursades i les evidències de capacitats i aprofitament.

En particular, es considera que tots els estudiants que accedisquen al màster han d'haver cursat necessàriament almenys 12 crèdits en mètodes quantitatius: inferència estadística univariant, estadística descriptiva, fulls de càlcul, etc.

Criteris d'admissió

Els criteris i requisits d'admissió d'alumnes establits per a cursar el Màster Universitari en Intel·ligència Turística són els següents:

  • Compliment dels requisits establits en la normativa oficial (requisit eliminatori).
  • Requisit lingüístic: el castellà s'empra com a llengua vehicular per al procés formatiu de la titulació. Els alumnes estrangers que provinguen de països en què l'espanyol no siga idioma oficial hauran d'acreditar el nivell d'espanyol a través de títols oficials acreditatius del grau de competència i domini de l'idioma espanyol. En concret, els caldrà el diploma que acredite el nivell B2 d'espanyol DELE o bé un certificat de nivell equivalent reconegut per l'Associació de Centres de Llengües en l'Ensenyament Superior (ACLES).
  • Es considera que els graus oferits per les universitats espanyoles relacionats directament amb el turisme, i també el grau d'ADE, són els més adequats per a accedir a aquest màster. Els estudiants que estiguen titulats en Turisme i a més en ADE (tots dos títols) seran considerats de manera preferent per a l'admissió al màster.

Criteris de ponderació (fins a 100 punts): posat cas que el nombre de places oferides siga superat pel de sol·licituds d'admissió, es ponderarà cadascun dels criteris anteriors a l'efecte d'establir una valoració final. Per a fer-ho, es prendran en consideració els alumnes que complisquen els requisits establits en la normativa oficial i que estiguen en possessió d'una titulació adequada per al màster. La ponderació es fa, a partir de la resta de criteris, com segueix:

  • Expedient acadèmic. Es valora fins a 50 punts. Es multiplica la nota mitjana de l'expedient (sobre 10) per un factor multiplicador que fa de coeficient d'adequació de la titulació d'accés. Aquest coeficient té un valor entre 2 i 5, en funció del títol amb el qual s'accedeix al màster:
    • Grau Turisme i Grau ADE: factor de ponderació 5
    • Graus Turisme: factor de ponderació 4)
    • ADE: factor de ponderació 3
  • Altres titulacions de ciències socials similars als graus de referència tenen un factor de ponderació 2. En aquests casos, l'adequació per a accedir al màster l'ha de valorar específicament la Comissió Acadèmica del Màster. Es valora la formació de la persona aspirant respecte al pla d'estudis del grau d'origen, basant-se en les matèries cursades i les proves de capacitats i aprofitament. No seran admesos al màster els alumnes que no acrediten les competències bàsiques de referència.
  • Experiència professional. L'experiència professional acreditada es valora fins a 25 punts.
  • Currículum. Es valora fins a 15 punts.
  • Motivació. Per a avaluar aquest aspecte, les persones aspirants han de presentar, junt amb la seua preinscripció, una carta de motivació en la qual s'especifique el seu interès en la temàtica del màster, la seua vinculació professional si n'hi ha, si tenen intenció de fer una tesi doctoral quan acaben el màster, i qualsevol altre aspecte que consideren oportú. La motivació es valora fins a 10 punts.

Organizaciò

Entitats col·laboradores

Diferents institucions i persones relacionades amb el sector turístic han donat suport a la proposta del MuInTur:

  • Turisme Comunitat Valenciana (secretaria autonòmica de Turisme)
  • Invat·tur (direcció)
  • Ajuntament de Gandia (alcaldia )
  • Urbalab (direcció)
  • Centre d'Empresaris de la Saforr (presidència)
  • Associació d'Empresaris d’Hoteleria (presidència)
  • Beezhotels.com Revenue Mng.& E-commerce (gerència)
  • Fundació Turisme València (direcció gerent)


EMAS upv