Obres d'artistes del nivell d'Andy Warhol, Antoni Tàpies, Eduardo Chillida, Henri Cartier-Bresson, Pablo Picasso, Jorge Oteiza, Man Ray o Robert Capa s'exposen fins al pròxim 25 de maig en una mostra extraordinària que posa a l'abast de qualsevol visitant que ho desitge “un recorregut per les avantguardes històriques del segle XX a través d'alguns dels artistes més emblemàtics”, com explica Laura Silvestre, vicedegana de Cultura de la UPV i comissària de l'exposició.
Amb el títol “El Maestrat i l'avantguarda contemporània”, la mostra, d'accés lliure, reuneix a la Sala Josep Renau de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València (UPV) autèntiques joies de les col·leccions del Museu d'Art Contemporani Vicent Aguilera i Cerni de Vilafamés (MACVAC) i la Galeria Espai Nivi.
Alejandro Mañas, comissari de la mostra al costat de Silvestre, destaca la importància de tenir a la UPV, i en concret a la Facultat de Belles Arts, una exposició d'aquestes característiques: “Hem portat fins ací aquesta mostra perquè crèiem que era important per a la comunitat universitària i, sobretot, perquè l’alumnat poguera gaudir d'autors als quals han investigat i estudiat en Història de l'Art, que tinguen aquestes peces físiques a la sala i puguen tenir-hi contacte directe”.
Un altre dels grans objectius de la mostra és, sens dubte, donar valor a la inqüestionable aportació realitzada per totes dues col·leccions des d'un entorn rural, allunyat dels circuits museístics tradicionals.
“Aquest tipus de trobades són molt interessants”, assenyala Sofia Barrón, directora artística del MACVAC, “perquè permeten conèixer col·leccions menys accessibles per trobar-se fora de la centralització habitual dels circuits artístics, però no per això menys importants”.
Fundat en 1970, el MACVAC “és una obstinació personal del crític i important historiador Vicent Aguilera i Cerni”, indica Barrón. “Ell va generar el museu, i el va fer vinculant-lo a l'entorn. De fet, per a exposar-hi, necessitaves tenir una casa a Vilafamés, la qual cosa va potenciar la restauració del centre històric del qual és un dels pobles més bonics de la Comunitat Valenciana”.
“Al costat d'ell”, hi afegeix, “un grup d'artistes que creien en el seu projecte començaren una col·lecció que, a poc a poc, ha adquirit una excel·lència molt important. Nosaltres no comprem obra. És tot per cessió o donació i, és clar, amb el pas del temps, tenim una col·lecció important pròpia. Són 815 obres, 400 d'elles en exposició, per la qual cosa aprofite per a convidar la gent perquè conega el MACVAC, el gaudisca i faça partícip tothom d'aquestes col·leccions que pertanyen a l'interior de Castelló”.
D’altra banda, la Galeria Espai Nivi, que compleix 18 anys des de la seua fundació al terme municipal de Culla, sorgeix, en paraules del seu creador i actual director, Mariano Poyatos, “arran d'una sèrie d'inquietuds i connexions amb artistes amb què mantinc una relació extraordinària, com són Pepe Beas, Alejandro Mañas o Ramón Roig, que ja va faltar. Volíem tenir un espai propi on mostrar art i natura, i tots coincidim que podia fer-se”. I es va fer.
Espai Nivi i el MACVAC són, en qualsevol cas, evidències que “també a les perifèries hi ha grans col·leccions”, amb obres d'artistes únics que marcaren una època i de les quals avui, la Sala Josep Renau de la UPV, acull una mostra sensacional… i a la teua disposició.
Carlos Ayats Pérez / Àrea de Comunicació UPV
Notícies destacades