- -
UPV
 

V5G Day

L'Institut iTEAM-UPV organitza el major esdeveniment d'Espanya en 5G per a la indústria

[ 08/06/2021 ]

Aquest matí s'ha celebrat en el Palau de Congressos de València el V5G Day, esdeveniment organitzat per l'Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia (iTEAM) de la Universitat Politècnica de València, en el qual s'han presentat últims avanços de la 5G, aplicats fonamentalment a la indústria. I un dels grans protagonistes ha sigut el R5G2, un robot social 100% valencià, sorgit dels laboratoris del iTEAM- UPV i les empreses Fivecomm i Robotnik.

“El R5G2 està equipat amb diferents sensors i càmeres, interconnectats entre si. I gràcies a la baixa latència i enorme amplada de banda de la 5G, pot des de rebre als visitants en un esdeveniment –com ha succeït aquest matí-, detectar si la persona porta màscara i ho fa de forma correcta, acompanyar-la d'un punt a un altre d'un espai, reconèixer els seus gestos i interactuar mitjançant una conversa de veu i vídeo en temps real, entre altres funcionalitats. I tot això gràcies a la 5G, que ens permet actuar al mil·lisegon”, ha explicat Miriam Ortiz, investigadora de l'Institut iTEAM de la Universitat Politècnica de València.

València, referent internacional 5G

El desenvolupament d'aquest robot és un dels exemples del lideratge valencià en investigació i transferència de tecnologia 5G. “València és avui un referent nacional i internacional en la implantació pràctica de 5G. Som dels primers que, lluny de fer pilots o proves, estem portant aquesta tecnologia a la realitat, amb productes que realment són útils per a les indústries”, ha destacat Narcís Cardona, director del iTEAM de la Universitat Politècnica de València.

Cardona ha explicat com la 5G connecta màquines, sensors, robots, vehicles amb un temps de reacció immediat. “I amb molta amplada de banda, transmet molta informació de forma molt immediata. Tot això permet que la velocitat de reacció dels robots i de les màquines en la indústria siga molt alta, automatitzant els processos de forma segura, fent-los més efectius i eficaços i, en últim terme, més competitius”, ha destacat el director del iTEAM de la UPV.

A més, s'ha presentat també un vehicle autònom connectat que contribuirà a millorar l'eficiència de les indústries o un braç robòtic de diagnòstic remot que permet experimentar la “internet tàctil”.

El V5G Day ha sigut inaugurat pel President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, el rector de la Universitat Politècnica de València, José E. Capilla i el director de l¡iTEAM, Narcís Cardona. I ha reunit, de forma presencial i on line, a prop de 300 assistents. En l'organització de l'esdeveniment han col·laborat la Generalitat Valenciana i l'Àrea de Desenvolupament Econòmic de l'Ajuntament de València.

“Aquesta ha sigut la primera edició d'una jornada que naix amb la intenció de ser el germen d'un esdeveniment internacional estable a València, que se celebre tots els anys. En aquesta ocasió, el lema triat ha sigut 5G i la digitalització de la indústria, amb la intenció d'exposar, debatre i demostrar com la 5G pot convertir-se en un revulsiu per a la modernització de la nostra indústria, com revolucionarà el nostre dia a dia i el del sector productiu, gràcies al poder del mil·lisegon”, ha incidit Narcís Cardona.

Tecnologia 5G: el poder del mil·lisegon

La 5G farà possible la navegació a 10GBps, una velocitat insòlita: 10 vegades més potent que la capacitat de la millor oferta de fibra òptica actual. Gràcies a ella serà possible, per exemple, descarregar una pel·lícula en uns pocs segons. Però potser la virtut més important de la 5G és la seua latència o el seu temps de resposta, que es reduirà al mínim possible, a una cosa impossible d'apreciar: 1 mil·lisegon. Gràcies a ells, permetrà connectar-nos en temps real per a, per exemple, conduir de forma remota un vehicle autònom amb una capacitat de resposta immediata i la màxima precisió.

Més informació

Notícies destacades


Heroïnes de l'enginyeria Heroïnes de l'enginyeria
Natalia Falagán, premi Top 50 Women in Engineering: "En la UPV vaig aprendre la importància de la innovació"
Diana Morant, Alumni UPV, ministra de Ciència i Innovació Diana Morant, Alumni UPV, ministra de Ciència i Innovació
L'enginyera de Telecomunicació ha mantingut una intensa col·laboració amb la UPV i amb el campus de la seua ciutat, en la seua etapa com a alcaldessa de Gandia
El Màster en Edificació de la ETSEE, el millor d'Espanya El Màster en Edificació de la ETSEE, el millor d'Espanya
La UPV imparteix 6 títols inclosos en el top nacional del Rànquing de Màsters de "El Mundo" per al pròxim curs
Hyperloop UPV presenta IGNIS, el prototip que accelera sense tocar el raïl Hyperloop UPV presenta IGNIS, el prototip que accelera sense tocar el raïl
València acollirà, del 19 al 25 de juliol, la primera edició de la European Hyperloop Week
Càtedra Stadler UPV Càtedra Stadler UPV
Convocat el Premi al millor expedient acadèmic per a titulades en els graus en enginyeria de les branques industrial i aeronàutica
U-Ranking U-Ranking
La UPV, entre les 5 millors universitats d'Espanya i líder nacional a nivell docent

EMAS upv