- -
UPV
 

V5G Day

L'Institut iTEAM-UPV organitza el major esdeveniment d'Espanya en 5G per a la indústria

[ 08/06/2021 ]

Aquest matí s'ha celebrat en el Palau de Congressos de València el V5G Day, esdeveniment organitzat per l'Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia (iTEAM) de la Universitat Politècnica de València, en el qual s'han presentat últims avanços de la 5G, aplicats fonamentalment a la indústria. I un dels grans protagonistes ha sigut el R5G2, un robot social 100% valencià, sorgit dels laboratoris del iTEAM- UPV i les empreses Fivecomm i Robotnik.

“El R5G2 està equipat amb diferents sensors i càmeres, interconnectats entre si. I gràcies a la baixa latència i enorme amplada de banda de la 5G, pot des de rebre als visitants en un esdeveniment –com ha succeït aquest matí-, detectar si la persona porta màscara i ho fa de forma correcta, acompanyar-la d'un punt a un altre d'un espai, reconèixer els seus gestos i interactuar mitjançant una conversa de veu i vídeo en temps real, entre altres funcionalitats. I tot això gràcies a la 5G, que ens permet actuar al mil·lisegon”, ha explicat Miriam Ortiz, investigadora de l'Institut iTEAM de la Universitat Politècnica de València.

València, referent internacional 5G

El desenvolupament d'aquest robot és un dels exemples del lideratge valencià en investigació i transferència de tecnologia 5G. “València és avui un referent nacional i internacional en la implantació pràctica de 5G. Som dels primers que, lluny de fer pilots o proves, estem portant aquesta tecnologia a la realitat, amb productes que realment són útils per a les indústries”, ha destacat Narcís Cardona, director del iTEAM de la Universitat Politècnica de València.

Cardona ha explicat com la 5G connecta màquines, sensors, robots, vehicles amb un temps de reacció immediat. “I amb molta amplada de banda, transmet molta informació de forma molt immediata. Tot això permet que la velocitat de reacció dels robots i de les màquines en la indústria siga molt alta, automatitzant els processos de forma segura, fent-los més efectius i eficaços i, en últim terme, més competitius”, ha destacat el director del iTEAM de la UPV.

A més, s'ha presentat també un vehicle autònom connectat que contribuirà a millorar l'eficiència de les indústries o un braç robòtic de diagnòstic remot que permet experimentar la “internet tàctil”.

El V5G Day ha sigut inaugurat pel President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, el rector de la Universitat Politècnica de València, José E. Capilla i el director de l¡iTEAM, Narcís Cardona. I ha reunit, de forma presencial i on line, a prop de 300 assistents. En l'organització de l'esdeveniment han col·laborat la Generalitat Valenciana i l'Àrea de Desenvolupament Econòmic de l'Ajuntament de València.

“Aquesta ha sigut la primera edició d'una jornada que naix amb la intenció de ser el germen d'un esdeveniment internacional estable a València, que se celebre tots els anys. En aquesta ocasió, el lema triat ha sigut 5G i la digitalització de la indústria, amb la intenció d'exposar, debatre i demostrar com la 5G pot convertir-se en un revulsiu per a la modernització de la nostra indústria, com revolucionarà el nostre dia a dia i el del sector productiu, gràcies al poder del mil·lisegon”, ha incidit Narcís Cardona.

Tecnologia 5G: el poder del mil·lisegon

La 5G farà possible la navegació a 10GBps, una velocitat insòlita: 10 vegades més potent que la capacitat de la millor oferta de fibra òptica actual. Gràcies a ella serà possible, per exemple, descarregar una pel·lícula en uns pocs segons. Però potser la virtut més important de la 5G és la seua latència o el seu temps de resposta, que es reduirà al mínim possible, a una cosa impossible d'apreciar: 1 mil·lisegon. Gràcies a ells, permetrà connectar-nos en temps real per a, per exemple, conduir de forma remota un vehicle autònom amb una capacitat de resposta immediata i la màxima precisió.

Més informació

Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv