- -
UPV
 

Tubeloop

La UPV i Zeleros presenten un nou concepte de tub per a accelerar la construcció de rutes Hyperloop

[ 01/06/2021 ]

La Universitat Politècnica de València (UPV) i Zeleros han presentat el Tubeloop, un nou mètode de fabricació i muntatge de tubs que impulsarà l'escalabilitat de la infraestructura Hyperloop, accelerant els processos de desplegament de rutes i reduint els costos de construcció.

Segons explica José Ramón Albiol, professor de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria d'Edificació (ETSEE), de la Universitat Politècnica de València, els tubs estan fets d'un material compost que consta de tres capes: les capes interna i externa estan fabricades amb un material com plàstic reforçat amb fibra o un laminatge de fibra metàl·lica, la qual cosa dona al tub la resistència estructural. La capa central està feta d'una espuma polimèrica o basada en ciment que proporciona propietats d'aïllament tèrmic i acústic al tub.

La fabricació dels tubs és senzilla i totalment automàtica: en fàbrica, les capes interior i exterior es creen aconseguint dues pells planes. Després, una reacció química uneix aquestes pells amb el nucli intern, i s’obté una estructura que es pot plegar. Finalment, s'introdueixen les vàlvules, els globus i les bosses de buit parcialment segellades i s'enrotlla el tub perquè estiga enllestit per al transport. “Pel fet que els tubs es poden enrotllar, un camió pot transportar dotzenes de tubs d'una vegada, i minimitzar radicalment els costos de transport i la petjada de carboni”, destaca Juan Vicén, cofundador i CMO de Zeleros.

Una vegada els camions arriben al lloc de construcció, el material compost prefabricat es descarrega i es desembolica. Després, aquests s'unflen amb uns globus fins que aconsegueixen la grandària desitjada. El nucli d'espuma s'injecta entre les pells de fibra i comença a curar. Posteriorment, es retira el globus i comença la fase d'infusió, on s'injecta la resina epoxi amb la bossa de buit. I, finalment, s'apliquen els recobriments per a donar-li l'acabat desitjat.

La fase de muntatge de la via és senzilla gràcies a la tecnologia Tubeloop, ja que els tubs són lleugers i es poden instal·lar en paral·lel, la qual cosa accelera el procés de construcció i minimitza els costos de transport. A més, les juntes se simplifiquen ja que es minimitza l'expansió tèrmica.

Així, els principals beneficis de la tecnologia Tubeloop són: resistència a la corrosió, reducció de pes, expansió tèrmica radicalment menor, estabilitat dimensional, reducció de la petjada de carboni del transport de tubs, riscos menors a causa de pesos de tub més baixos i bon aïllament tèrmic i acústic.

“Fabricat a València per la UPV i Zeleros, Tubeloop permetrà accelerar el desenvolupament de l’Hyperloop i el desplegament de rutes a tot el món”, conclouen Juan Vicén i José Ramón Albiol.

Completen l'equip que ha desenvolupat aquesta tecnologia els professors de la UPV José Luis Bonet, director del Departament d'Enginyeria de la Construcció i de Projectes d'Enginyeria Civil; els catedràtics i investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia del Formigó (ICITECF) de la UPV Miguel Ángel Fernández Prada i Pedro Miguel Sosa; el director de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria d'Edificació, Fernando José Cos-Gayón; els altres dos cofundadors de Zeleros, Daniel Orient i David Pistoni, i Jaime Lozano, antic alumne de l’ETSEE de la Universitat Politècnica de València.

Sobre Zeleros

Zeleros és una empresa espanyola amb seu a València que lidera el desenvolupament de l’Hyperloop a Europa. Les seues tecnologies úniques integrades en el vehicle permeten la implementació de rutes d’Hyperloop escalables, que redueixen dràsticament el cost per quilòmetre d'infraestructura i operen a nivells de pressió més segurs. La companyia també treballa en el desenvolupament de solucions avançades de mobilitat per a l'automatització de ports i aeroports, aprofitant les seues tecnologies i coneixements aplicats a aquests sectors.

Va ser cofundada el 2016 per David Pistoni (CEO), Daniel Orient (CTO) i Juan Vicén (CMO) –tots tres titulats per la UPV– després de ser doblement premiats en el concurs organitzat per Elon Musk (SpaceX) a Los Angeles.

Zeleros s'ha associat amb actors industrials de renom i centres de recerca a tot el món per a fer realitat l’Hyperloop en la dècada vinent. Actualment, coordina més de 150 persones en el desenvolupament, incloses organitzacions com Altran, Tecnalia, CIEMAT, Renfe, Red Eléctrica o EIT Climate-KIC. www.zeleros.com

Què és l’Hyperloop?

L’Hyperloop és considerat com el cinquè mitjà de transport. En aquest sistema, els vehicles leviten i viatgen a través d'una xarxa de tubs de baixa pressió, minimitzant la fricció de l'aire i del sòl, i proporcionant així la capacitat d'assolir velocitats de fins a 1.000 km/h amb un mínim cost energètic i zero emissions directes. Una xarxa d’Hyperloop europea consolidada podria reduir més de 7 milions de tones a l'any d'emissions de GEH, i proporcionaria una solució ràpida i més sostenible per a connectar les principals ciutats i centres logístics per a distàncies entre 400 i 1.500 km. Aquest sistema de transport està cridat a ser la columna vertebral del progrés econòmic, social i sostenible de les pròximes dècades a nivell mundial.

Notícies destacades


Heroïnes de l'enginyeria Heroïnes de l'enginyeria
Natalia Falagán, premi Top 50 Women in Engineering: "En la UPV vaig aprendre la importància de la innovació"
Diana Morant, Alumni UPV, ministra de Ciència i Innovació Diana Morant, Alumni UPV, ministra de Ciència i Innovació
L'enginyera de Telecomunicació ha mantingut una intensa col·laboració amb la UPV i amb el campus de la seua ciutat, en la seua etapa com a alcaldessa de Gandia
El Màster en Edificació de la ETSEE, el millor d'Espanya El Màster en Edificació de la ETSEE, el millor d'Espanya
La UPV imparteix 6 títols inclosos en el top nacional del Rànquing de Màsters de "El Mundo" per al pròxim curs
Hyperloop UPV presenta IGNIS, el prototip que accelera sense tocar el raïl Hyperloop UPV presenta IGNIS, el prototip que accelera sense tocar el raïl
València acollirà, del 19 al 25 de juliol, la primera edició de la European Hyperloop Week
Càtedra Stadler UPV Càtedra Stadler UPV
Convocat el Premi al millor expedient acadèmic per a titulades en els graus en enginyeria de les branques industrial i aeronàutica
U-Ranking U-Ranking
La UPV, entre les 5 millors universitats d'Espanya i líder nacional a nivell docent

EMAS upv