- -
UPV
 

Serveis que prestem

Compromisos que assumim

Atenció a l'usuari

Normativa



Cultura Campus d'Alcoi

Cultura Campus de Gandia



Formación

Aules de Cultura UPV

Espacio N-1

PC_ACTS

Prime the Animation!

Novembre Festival de Jazz

Música UPV

Cine Dijous de pel·lícula

POLINIZA DOS Trobada d'Art Urbà

Residencia artística

Mundos por venir

Red Espacios Expositivos UPV

Agenda UPV



Sala d'exposicions del Rectorat

PAC

Hall Solidari

En Acció

ÀGORA SOUND

 
20/10/23
Notícia
Exposició "AGROVERSITAT. Laboratori d'Art, Agroecologia i Pedagogies Crítiques"

Del 24 d'octubre al 5 de novembre de 2023
Lloc: Centre del Carme Cultura Contemporània, CCCC
Inauguració a les 19.00 h

La vicerectora d’Arte, Ciència, Tecnologia i Societat de la UPV, Salomé Cuesta Valera i el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont es complauen a convidar-vos a l’obertura de l’exposició Agroversitat. Laboratori d'Art, Agroecologia i Pedagogies Crítiques, del Col·lectiu Viridian (Estela L. de Frutos i Chiara Sgaramella).

 

Els sabers empírics relacionats amb l'ecosistema agrocultural de l'horta valenciana han sigut recentment reconeguts com a patrimoni agrícola mundial. No obstant això, sobretot a partir de la segona meitat del segle XX, han quedat quasi totalment marginats del discurs economicocultural dominant, marcat pel desenvolupisme, l'agricultura industrial i l'especulació capitalista. Tanmateix, gràcies a la labor de diferents col·lectius i moviments ciutadans, l'horta ha representat un dels focus de resistència i defensa democràtica del patrimoni històric i socioambiental de València. Les pràctiques de gestió del territori i dels seus béns comuns, la biodiversitat cultivada o l'organització del treball –entre altres aspectes– són el resultat de la sedimentació d'experiències al llarg de molts segles, i contenen valuosos coneixements que poden funcionar com a peces clau enfront de problemàtiques de plena actualitat com ara el zenit del petroli, l'emergència climàtica o la desaparició d'espècies. 

Agroversitat és un projecte d’art ecològic col·laboratiu que ha iniciat i acompanyat processos artístics i pedagògics intergeneracionals basats en valors de cura de les relacions humanes i del món més que humà, des de la consciència de la nostra condició d'interdependència i ecodependència.  A nivell metodològic, la iniciativa adopta una perspectiva interdisciplinària que busca activar processos d'intercanvi, col·laboració i transformació dels agents implicats. Hem treballat així a partir d'un enfocament de context specific, que pren l'horta valenciana com un lloc de producció de coneixement. 

El projecte es va iniciar el 2022 amb el suport del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, a través de la convocatòria COSSOS, Comunitats de Sabers Subalterns. Al llarg de l'any 2023 se n'ha desenvolupat la segona fase en el context del programa de Residència d'Artista de la Universitat Politècnica de València i en diàleg amb la Càtedra Terra Ciutadana.

Aquesta exposició recull els resultats derivats del procés col·lectiu desenvolupat a través de tres trobades obertes al públic i centrades, respectivament, en tres temàtiques específiques: el desaprofitament alimentari, la protecció de l'horta i la importància del sòl viu.

 

________________________________

Projecte desenvolupat al programa de Residència Artística Terra Ciutadana del Vicerectorat d'Art, Ciència, Tecnologia i Societat UPV. https://acts.webs.upv.es/art-residency/blog/


EMAS upv